ORGANIZAȚIA STUDENȚEASCĂ DE MEDICINĂ DE URGENȚĂ

Organizația Studențească de Medicină de Urgență este o organizație non- guvernamentală, non-profit, independentă, ce are ca scop principal reprezentarea studenților mediciniști, ce împărtășesc o pasiune comună, aceea pentru Medicina de Urgență.

Organizația a luat ființă în luna Noiembrie a anului 2005, la inițiativa unor tineri studenți, între timp deveniți medici, ce aveau un scop comun, și anume acela de a reprezenta studenții mediciniști pasionați de salvarea de vieți și dorința de implicare și coordonare a unui sistem integrat de voluntariat în cadrul Serviciilor de Urgență.

Încă de la început, studenții au beneficiat de susținerea necondiționată a domnului doctor Raed Arafat, la acea vreme, medicul șef al UPU-SMURD Tîrgu-Mureș, al doamnei asistent medical șef Hajnal Vass și al personalului medical al UPU-SMURD, aceștia fiind implicați în activitatea de voluntariat în cadrul UPU-SMURD Tîrgu-Mureș și în cadrul echipajelor prespitalicești de Terapie Intensivă Mobilă. Totodată, formatorii din cadrul Centrului de Formare în Medicină de Urgență Tîrgu-Mureș, s-au implicat activ în formarea continuă a studenților voluntari, aceștia ajungând la rândul lor formatori.

Pe parcursul anilor de activitate, organizația s-a implicat pe lângă activitatea de voluntariat în cadrul UPU-SMURD Tîrgu-Mureș și în cadrul echipajelor de Terapie Intensivă Mobilă, în activități de formare în acordarea primului ajutor de bază, cât și de Suport Vital Avansat și Traumă.

Pentru a se asigura de continuitatea activității de voluntariat în cadrul Serviciului de Urgență, studenții formatori ai OSMU, se implică an de an în formarea noilor generații de voluntari UPU-SMURD, în colaborare cu formatori din cadrul Centrului de Formare în Medicină de Urgență Tîrgu-Mureș, instruind anual un număr de aporximativ 200 de studenți din cadrul UMF Tîrgu-Mureș și elevi ai școlilor postliceeale de profil.

Conștientizând importanța acordării primului ajutor timpuriu în cazul situațiilor de urgență, organizația a implementat, începând cu anul 2015, un program de instruire a populației în vederea acordării primului ajutor de bază (Basic Life Support), în rândul cetățenilor municipiului Tîrgu-Mureș, în colaborare cu UPU-SMURD Tîrgu-Mureș și Casa de Cultură a Studenților din Tîrgu-Mureș, "Fii informat! Salvează vieți!", proiect ce și-a demonstrat utilitatea, foști cursanți fiind găsiți la locul intervenției echipajelor de Terapie Intensivă Mobilă, aplicând manevre de resuscitare.

Un alt proiect devenit obișnuință pentru voluntarii formatori din cadrul organizației este implicarea în cadrul proiectului "Școala altfel", aceștia instruind elevii din școlile gimnaziale și liceele din municipiul Tîrgu-Mureș în vederea acordării Primului Ajutor de Bază, în perioadele stabilite, la cererea conducerii instituțiilor de învățământ.

În colaborare cu Liga Studențiilor din Tîrgu-Mureș, voluntarii OSMU se implică an de an în organizarea Congresului International pentru Studenți, Tineri Medici și Farmaciști "Marisiensis", în cadrul căruia participăm prin organizarea de workshopuri specifice Medicinii de Urgență. Workshopul de traumă "Traumatized", în colaborarea cu Salvamont-Salvaspeo Mureș, workshopul de Simulări de cazuri "Advanced Life Support-Case Simulations", desfășurat în cadrul Centrului de Formare din cadrul UPU-SMURD Tîrgu-Mureș și workshopul "Simulări de Accidente Colective și Dezastre în Realitate Virtuală", sunt doar câteva dintre workshopurile cu care societatea atrage de la an la an tot mai mulți participanți, acestea bucurându-se de un real succes în rândul participanților. De asemenea OSMU participă anual și în cadrul proiectului "Săptămâna Bobocilor" din cadrul UMF Tîrgu-Mureș, prin care manevrele de Prim Ajutor de Bază le sunt aduse la cunoștință celor mai proaspeți colegi mediciniști, încă din prima săptămână în calitate de studenți cât și în cadrul proiectului "Universități de Vară pentru Elevi", unde participă prin susținerea unui workshop de Prim Ajutor de Bază (Basic Life Support).

În colaborare cu OSMD Tîrgu-Mureș, susține în fiecare an în cadrul Congresului Național Științific "OSMDentis" workshopul "Urgențe Medicale în Cabinetul Stomatologic", în cadrul căruia studenții participanți sunt instruiți în vedera acordării manevrelor de Prim Ajutor de Bază în cazul unor situații medicale ce pot surveni în interiorul cabinetului medicului dentist.

Proiectul cel mai de succes însă, îl reprezintă "Basic and Advanced Emergency Training Camp", o tabără de vară pentru studenți mediciniști din toate centrele universitare, desfășurată la Tîrgu-Mureș. În fiecare an, pe toată perioada lunii August, în două perioade, un număr de 70 de studenți din țară, din anii 3-6 și 1-3 cu condiția de a desfășura activitate de voluntariat în cadrul Serviciilor de Ambulanță sau UPU-SMURD din centrele universitare din care provin, petrec la Tîrgu-Mureș, locul unde a luat naștere Medicina de Urgență Românească, 2 săptămâni în care beneficiază de formare în această specialitate prin participarea activă la cursuri și workshopuri hands-on, cât și de simulări de cazuri în care îmbină manevre de Suport Vital de Bază, Suport Vital Avansat atât pe scenarii medicale, cât și pe scenarii de Traumă. Nu degeaba a fost etichetată de către participanți ca fiind "cea mai medicală tabără de vară pentru studenți din țară". Toate acestea însă sunt completate de un program social atractiv, drumeții montane și alte activități de recreere.

Nu în ultimul rând, membrii OSMU participă în număr mare la manifestări științifice de profil, congrese, conferințe naționale și internaționale, pe teme de Medicină de Urgență și dezastre, printre acestea amintind: Congresul International de Medicină de Urgență "EuSEM", Congresul Interdisciplinar de Medicină de Urgență-Cluj Napoca, SARTISS- Oradea și multe altele, aceștia beneficiind de formare continuă și fiind în permanență la curent cu noile tendințe și modificări în materie de Medicină de Urgență.

De-a lungul anilor am învățat că prin efort, muncă în echipă, unitate, perseverență și implicare putem contribui la salvarea de vieți, adeverind cele spuse de sloganul SMURD, "Cine salvează o viață, salvează o lume întreagă!

Echipa OSMU România
Președinte,
Andrei Modiga